De Mercado de Gastronomia Experience in Malaga

Er doet zich een vreemd fenomeen voor in Malaga. Op één jaar tijd werden 3 verschillende gastronomische projecten gestart die rond hetzelfde concept draaien. Namelijk: verzamel enkele eetstalletjes op een centrale opvallende plaats en lok de toeristen. Hun succes blijkt wisselvallig.

Eerst was er La Plaza Gastronomia, gevestigd in de catacomben van de stierenarena op La Malagueta. Een mooi wat controversieel kader maar wel een fijne ervaring om temidden van een historisch monument tapas te eten. Ondertussen zijn de kraampjes opgedoekt.

Ook bij Mercado de la Merced merkte je dat het niet altijd full house is. Toch is het een mooi project in een oude markthal die is opgeknapt en nu plaats biedt aan kramen voor verse producten en horecagelegenheden. Het aanbod is internationaal met ondermeer een sushi- en zelfs een poffertjeskraam,  . De oudste tapasbar van Malaga heeft hier een nieuwe vestiging. Na de eerste maanden kwam het project in woelig water terecht door financiële problemen en moest het een tijdlang de deuren sluiten. Op 25 november 2017 kwam er een doorstart en beloofden de initiatiefnemers een betere prijs/kwaliteitsverhouding voor het publiek.

En dan is er de Gourmet Experience, bovenop het dak van warenhuisketen El Corte Ingles. Dat maakt het uitzicht vanop de trendy openluchtbar al meteen spectaculair. De tapas zijn hier wat duurder maar ook gastronomisch verfijnder. Tegelijkertijd kan je shoppen in een 2.000 m² horecahemel met tal van internationale producten: Belgische chocolade, Franse mosterd, Nederlandse hopjes, Britse thee,… Hetzelfde concept bestaat ook al in Madrid en Marbella.

Na een bezoek aan al deze projecten volgende conclusies. Zo’n tapasmarkt is leuk om eens door te kuieren en een hapje te proeven maar wie echt het Spaanse werkwoord ‘tapear’ wil toepassen spendeert hier best géén hele middag of avond. Trek de binnenstad in, ontdek de steegjes met hun lokale bars en laat je verleiden door de originaliteit van echte chefs. Deze tapasmarkten worden net iets teveel gerund door grotere horecaketens.

 

MERCADO DE LA MERCED:

+ sfeervol omdat de kraampjes als een echte markt bij elkaar zijn geplaatst

–  als de echte markt gesloten is vormen de gesloten luiken niet het mooiste decor

–  financiële moeilijkheden: ondertussen opnieuw open sinds november 2017

GOURMET EXPERIENCE:

+ trendy toplocatie met uitzicht op de stad

+ verfijndere gerechten in aanbod

– redelijk prijzig