Het Engels kerkhof van Málaga

De oudste protestantse begraafplaats van Spanje

In de duurste wijk van Málaga ligt achter een gordijn van bomen een kerkhof verstopt. De toegangspoort wordt bewaakt door twee stenen leeuwen die fier voor zich uit staren.

Net voorbij de Plaza de Toros (stierenarena) ligt een aangrijpend stukje erfgoed. Het wordt meestal aangekondigd als het Engels kerkhof, maar in werkelijkheid liggen er 13 verschillende nationaliteiten begraven. Eigenlijk is het een protestants kerkhof, opgericht in 1831. Tot die tijd kregen overleden niet-rooms-katholieken een soort van zeemansgraf. Ze werden ’s nachts rechtopstaand op het strand begraven om daarna opgeslokt te worden door de zee en wilde honden. William Mark was in 1824 de Britse consul en besloot een einde te maken aan deze gruwelijke gewoonte. Hij kreeg van de gemeente een stuk land ter beschikking aan de rand van de stad en richtte daar het eerste protestantste kerkhof van het Spaanse vasteland op.

2017-11-01 13.33.36

Elk graf heeft zijn verhaal

Indrukwekkend zijn de vele kleine graven bedekt met witte schelpen. Allemaal kinderen die zijn omgekomen door een epidemie. Er liggen ook 42 Duitse soldaten die in 1900 voor de kust van Málaga verdronken toen hun schip kapseisde tijdens een zware storm.

2017-11-01 13.42.33We stonden ook even stil bij het graf van onze ‘dorpsgenoot’ Gerald Brenan. Een  bekende Engelse schrijver en hispanofiel die in Alhaurin el Grande is overleden.  De resten van Brenan werden min of meer werd gekidnapt en naar Engeland vervoerd, na een mislukte poging van de gemeente  om Brenan daar te begraven, zodat er vanwege zijn faam toeristen op af zouden komen.

Maanden later bleek dat Brenan zijn lichaam ter beschikking had gesteld van de wetenschap en werd hij teruggebracht naar Spanje. Zo kwam hij terecht bij de Universiteit van Málaga, waar uiteindelijk niets met zijn stoffelijk overschot werd gedaan. Studenten laten snijden in de resten van een beroemdheid vond de universiteit ethisch niet verantwoord. Uiteindelijk kreeg hij pas 14 jaar na zijn dood zijn laatste rustplaats.

Elke zondag is er in het Anglikaanse kerkje nog een misviering. Om de begraafplaats te onderhouden vraagt men een kleine bijdrage voor het bezoek.

Meer info: cementerioinglesmalaga.org

 

 

Advertentie