Werelderfgoed in Antequera

Spanje heeft maar liefst 46 locaties op de Unesco-lijst staan voor werelderfgoed. Dat is het derde hoogste aantal ter wereld, na Italië en China. De Dolmen van Antequera werden nog maar pas aan de lijst toegevoegd en liggen op een goed uur rijden van Casa Mariposa.

Megalieten zijn de eerste vormen van monumentale architectuur in de Europese prehistorie en worden gekenmerkt door het gebruik van grote steenblokken. In Antequera kan je er 3 bewonderen: Menga, Viera en El Romeral.

Deze 6.000 jaar oude megalithische graftombe bestaat uit 32 stenen die zijn gepositioneerd rondom een centrale galerij, waar in de 19e eeuw nog honderden skeletten zijn gevonden

De omgeving waarin de dolmens liggen heeft een bijzonder karakter door de dominante bergformatie Peña de los enamorados (de rots der geliefden). Ook deze is toegevoegd aan het werelderfgoed. De afgebrokkelde rots doet denken aan het profiel van een slapende vrouw.

Meer info over de openingsuren vind je hier. Een bezoek aan de Dolmen kan je perfect combineren met een wandeling in één van de meest indrukwekkende karstlandschappen van Europa: El Torcal.

Ook het stadje zelf is aangenaam om te bezoeken. Probeer zeker iets te proeven uit de keuken van Charo Carmona bij Arte de Cozina. Zij is bezielend lid van GastroArte en geeft een moderne toets aan de traditionele keuken in Andalusië. Je kan zowel terecht in de tapasbar of het eerder klassieke restaurant.

Advertentie