Grotten ontdekken in Nerja – 75 min

 

Als het buiten extreem weer is (regen of hitte) zijn de grotten van Nerja een fijne attractie voor een ondergrondse uitstap.  Cueva de Nerja is een grot die in 1959 werd ontdekt en opvalt door haar enorme afmetingen. Het omringende gesteente van de grot is dolomiet en het gangenstelsel heeft een lengte van vijf kilometer. Een echte sprookjeswereld voor de kinderen dus. De faciliteiten om bij de grotten te komen en bij de grotten zelf zijn on-Spaans goed geregeld. De enorme parkeerplaats, het informatiecentrum en het restaurant met spectaculair uitzicht over de zee, verraden de doorlopende aanwezigheid van ontzettend veel bezoekers.

IMG_2140

 

Als je op tijd komt kan je met een (audio)gids de tocht door de grot doen en krijg je een introductiefilm te zien. Als de geleide groepen volzet zijn kan je op eigen tempo de wandeling aanvatten:ongeveer 1,5 uur (ca. 1 km). Er zijn geregeld speciale events buiten de normale openingsuren: check de site. Het openbare deel van de grotten is niet groot maar wel erg mooi. Helaas geen aanrader voor mensen die slecht ter been zijn of kinderwagens, want er zijn een flink aantal trappen: 438 om precies te zijn.

De temperatuur in de grot is altijd tussen de 17 en 21 graden. De luchtvochtigheid is hoog en de vloer meestal nat. Je draagt dus best geen flip-flops. Er is géén sanitair in de grot zelf maar wel in de omliggende horecazaken.

Na je bezoek aan de grotten kan je nog even langs Nerja zelf rijden. Het ligt aan de kust, ongeveer 50 kilometer van Málaga, en ligt op het oostelijke punt van de Costa del Sol. Het was vroeger een klein vissersdorp, maar ondertussen heeft de gemeente meer dan 22.000 inwoners.

IMG_2142

Nerja heeft 16 kilometer strand met poederachtig zand en sprankelend helder water. Doordat de plaats in het oosten begrensd wordt door de Sierra Almijara heeft het gelukkig niet de grote betonnen hoogbouw, wat een onvermijdelijk gevolg is van het toerisme in veel van de kustplaatsen. De oude wijk van de stad is nog vrijwel onveranderd met smalle, kronkelende straatjes.

In het hart van Nerja ligt het spectaculaire Balcón de Europa, een prachtige boulevard langs de rand van een torenhoge rots. Vroeger stond op die plek een Moors kasteel. Het heeft een prachtig panoramisch uitzicht op de Middellandse Zee en de kleine baaien en stranden er onder.

 

Advertentie