Sierra de las Nieves

Sierra de la Nieves (20 km.)

Vlak achter de kust van Marbella, nog geen 10 kilometer landinwaarts ligt het nationaal park Sierra de las Nieves waar u prachtige wandelingen kunt maken in de ongerepte natuur. Dit is een ideale bestemming voor wie een strand-zon vakantie wil combineren met mooie dagtochten in het hinterland. In dit gebied groeit nog de Pinsapo, een welhaast prehistorische naaldboom die vanwege zijn zeldzaamheid zwaar beschermd wordt. De beste reisperiode is uiteraard het voor- of najaar wanneer de temperaturen nog enigzins draaglijk zijn. In de zomermaanden wanneer het kwik boven de 30° uitloopt zijn de toch wel lastige bergwandelingen minder aan te raden.

Met mooi nazomers weer is een wandeling naar ‘La Concha’ een aanrader.  De berg ligt zo’n 1200 meter boven zeeniveau en hier vandaan heb je een prachtig uitzicht over de Sierra de las Nieves en het gelijknamige natuurpark en bij helder weer kun je Gibraltar en zelfs Afrika zien.  De berg die de vorm heeft van een schelp is het hoogste punt in de omgeving van Marbella en draagt ertoe bij dat het een microklimaat heeft. Met milde winters en net iets koelere zomers dan elders aan de Costa tot gevolg.

Bij het hotel-restaurant El Refugio de Juanar in Ojén, gelegen in een prachtig kastanjebos, vangen de verschillende wandelingen aan.
Over het algemeen staan de wandelroutes goed aangegeven.
Je wordt beloond met prachtige uitzichten over het gebied en zijn natuur bij het volgen van de route ‘El Salto de Lobo’, oftewel de Wolvensprong. Andere wandelingen naar uitkijkpunten waaruit je kunt kiezen en die iets makkelijker te bereiken zijn, zijn de ‘Mirador del Corzo’, de hertebok, die nog geen 500 meter van de ‘Refugio’ ligt, de ‘Mirador del Macho Montes’, een heel geschikte wandeling voor een familie met kleine kinderen.  Deze voert je door olijfboomgaarden en leidt tot een mooi uitkijkpunt over Marbella en tot slot de wandeling naar de ‘Mirador de Juanar’, op een hoogte van 900 meter en ongeveer een uur lopen vanaf de ‘Refugio’.

Eenmaal op de top aangekomen, zie je een groot ijzeren kruis op een platvorm van ruw uitgehouwen stenen. Het kruis stamt uit de tijd voor de Spaanse Burgeroorlog en is na verloop van tijd uiteindelijk gerestaureerd. Recentelijk is er ook een klein kapelletje naast het kruis te zien met een beeld van de heilige maagd Maria.
Je hebt bij helder weer uitzicht over de kustlijn, van Fuengirola tot Gibraltar en de Monte Hacho bij Ceuta.

Het restaurant van ‘El refugio de Juanar’, het vroegere jachtslot van de Marqués de Larios, staat bekend om z’n wildgerechten, z’n regionale gerechten en zijn mooie wijnkelder, dus uitnodigend voor een lekkere, welverdiende lunch na afloop van de wandeling.

Neem de afslag Ojén, na ongeveer 11 km zie je een bord met ‘Refugio de Juanar’. Er is hier voldoende ruimte om te parkeren.

Advertentie