De Mezquita in Cordoba

Cordoba (180 km.)

Cordoba is één van de grootste steden van Andalusie en heeft circa 300.000 inwoners.  Door zijn ligging in het binnenland van Spanje, kunnen de temperaturen in de zomer flink oplopen. Cordoba heeft een rijke geschiedenis en veel van dat verleden is nog steeds zichtbaar. Zo was het in de oudheid een Iberische en Romeinse stad terwijl het in de Middeleeuwen, toen de Moren in het zuiden van Europa leefden, een islamitisch kalifaat was. Het was in die tijd één van de grootste steden ter wereld. Ten tijde van de katholieke koningen (los Reyes Catolicos) kwam de stad weer onder christelijke heerschappij en die besloten om middenin een islamitische moskee een christelijke kerk te bouwen: De Mezquita was geboren.

De Mezquita is de op 3 na grootste moskee ter wereld en in het midden is dus een kathedraal gebouwd. Dit gebouw en het omringende centrum van Cordoba staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De mezquita (mezquita betekent ‘moskee’ in het spaans) is vooral ook bekend van zijn vele zuilen, opgebouwd in verschillende kleuren marmer.  Het gebouw heeft een grote indruk gemaakt op kunstenaar Escher die het gebouw regelmatig als thema heeft gebruikt voor zijn werk.

Een tweede belangrijke bezienswaardigheid is de joodse wijk, de Juderia. De charme hiervan wordt gevormd door de witte huizen en de schilderachtige smalle straatjes. Bezoek de 14e eeuwse synagoge die in het centrum van deze wijk staat. Het is een van de drie overgebleven synagogen in Spanje. Bezoek ook de oude stadspoort Puerta de Almodovar, gebouwd door de moslims en omgevormd door de christenen.

Advertentie