Topwijnen uit Málaga

Wijnhuis Bentomiz (90 km.)

Clara Verheij en André Both zijn een Nederlands koppel dat sinds 1995 naar Spanje is verhuisd. Ze restaureerden een vervallen schaapherdershutje in het bergachtige binnenland van Málaga. Clara begon een talenschool en André begon zijn eigen bouwbedrijf. Op hun lapje grond lag echter ook een stuk wijngaard waar een deel Moscatel de Alejandría op was aangeplant. Ze besloten om zelf wijn te gaan maken. Eerst heel primitief en zonder enige kennis, maar al gauw had de wijnmicrobe hen te pakken en besloten ze het professioneler te gaan aanpakken. Er werden serieuze investeringen gedaan en een oenoloog aangetrokken om het geheel in goede banen te leiden. Er werd radicaal gekozen om modern gevinifieerde Moscatel te maken.

Hun wijnen heten Ariyanas, wat welriekend of aromatisch betekent. De naam komt van een oud Moors dorpje in de heuvels van de Axarquíastreek. De naam van het domein – Bentomiz – komt van de bergtop tegenover de wijngaarden. De droge witte wijn is hét schoolvoorbeeld voor droge Moscatel. De zoete wijnen hebben een mooi delicaat parfum met veel complexiteit, zowel de naturalmente dulce als de Terruño Pizarroso. Deze laatste heeft een beperkte houtlagering gehad. Zonder twijfel de toekomst van deze historische appellatie. Ook in rood zijn ze intussen zeer goed bezig: de vergeten druivensoort Romé werd gerecupereerd tot een bijzonder elegante rode wijn. Hun wijnen worden ondertussen in verschillende sterrenrestaurants geserveerd:

  • Spanje: El Celler de Can Roca **, Arzak **, SantCeloni **, Ramon Freixa **, El Lago *, Skina *, Lluçanes *, Evo *.
  • GB: Restaurant Gordon Ramsay ***
  • Nederland: De Kromme Watergang **, De Leest **.
  • België: De Karmeliet ***, Comme chez soi **, ’t Zilte **
Advertentie