Langs tunnels en bergen: Ruta Verde de la Sierra

In Spanje zijn zo’n negenduizend kilometers spoorwegen in onbruik geraakt. Een deel daarvan is ondertussen omgevormd tot goed toegankelijke paden waar alleen wandelaars en fietsers welkom zijn: de Vías Verdes, oftewel groene wegen.

Tussen Olvera en Puerto Serrano vind je in Andalusië de Via Verde de la Sierra: 36 kilometer lang temidden van flinke heuvels van zo’n 600 meter hoogte. De Via Verde kronkelt zich hier door met een gemiddeld stijgingspercentage van 3%.

Graanvelden en olijfboomgaarden domineren het landschap. Het is een traject waar het normaal zwoegen zou zijn voor wandelaars en fietsers. Heuvel op en af, in de brandende Andalusische zon waar dertig graden een gemiddelde temperatuur is. Maar de Vía Verde loopt daar zo goed als plat doorheen, zonder noemenswaardige hoogteverschillen.

De aanwezigheid van de twee riviertjes Guadalporcún en Guadelete zorgt in de dalen naast de Vía voor weelderig groen. In de vroege zomer staat de berm vol felgeel bloeiende brem, rode klaprozen en blauwe korenbloemen. Overal fladderen vlinders en passeren libelles het fietspad. In de struiken grazen wilde geiten. Er leven otters, schildpadden en dassen in het gebied. Halverwege de route is zelfs een grote kolonie vale gieren te bewonderen, de trots van de regio. Op een uitstekende rots nestelen zo’n 200 koppels. Pal naast de rots is een roterende camera geplaatst. Op een televisiescherm in het bezoekerscentrum, gevestigd in een oud stationnetje, zijn de gieren continu live te bewonderen.

Er is in de buurt van het station van Coripe ook de eeuwenoude eik die als natuurmonument van Andalusië beschermd wordt “El Chaparro de la Vega”. Er kunnen zo’n 200 mensen onder de eik een schaduwplekje vinden.

Een bijzondere ervaring zijn de vele tunnels op de hele route, dertig stuks in totaal. De kortste zijn onverlicht, maar in de langere zijn automatische lampen aangebracht die aanfloepen als iemand passeert. De temperatuur zakt binnen met zo’n tien graden, goed voor wat afkoeling op hete middagen maar nog net aangenaam genoeg om niet voor een longontsteking te hoeven vrezen.

Wij huurden onze fietsen bij SESCA en deden de route van Olvera naar Puerto Serrano. Dat heeft als voordeel dat je iets meer daalt dan stijgt. Als je géén geoefende fietser bent kan je met 4 personen en 4 fietsen met een lokale taxi (b.v. Andicar) terug naar het vertrekpunt  voor ongeveer 50 euro.

Alle praktische info via de site van de Fundacion Via Verde

Vanwege de temperatuur is de beste tijd om de route te fietsen in april/mei of oktober. Neem op warme dagen voldoende drank mee voor onderweg. Je kan bijtanken in het natuurbezoekerscentrum en in Coripe is er een hotelletje waar je terecht kan voor een lunch.

Olvera ligt op anderhalf uur rijden van Casa Mariposa. Onderweg rij je door de prachtige en groene Guadalhorce-vallei.

Advertentie